De sista detaljerna

I veckan gjorde jag färdigt ett stort beställningsjobb i måleri. Det är en oljemålning på duk i storlek 136×102 cm. I klippet ovan kan man se en timelapse när jag målade klart de sista detaljerna. Prenumerera gärna på min youtubekanal för där har jag tänkt att lägga upp fler videos framöver.

Målningen föreställer Vadstena Slott och ska hänga på Restaurang Rådhuskällaren i Vadstena, den är beställd av Johan som äger restaurangen och det är han som är avbildad i målningen. Instruktionen var en målning på slottet eftersom att det är en så tydlig symbol för Vadstena och då hade jag som förslag, för att göra det mer personligt, att jag skulle få måla in Johan i bilden. Referensfotona till denna målning togs i april och då var det kallt och träden var kala så för denna målning har jag använt ett flertal referensbilder och försökt att skapa den miljö jag ville ha helt enkelt.

Jag började med målningen i maj och jobbade ganska mycket på under några veckor, sen började jag jobba mer intensivt på ett projektuppdrag som kommunikatör och var tvungen att pausa under flera månader. Sedan fortsatte jag från oktober och framåt och blev klar nu i november.

Här följer lite bilder under målningens gång om man är intresserad av att få en bild av hur det växer fram och hur jag målar. Jag brukar tänka en målning i djup och börja ”längst bak” alltså att jag målar i olika lager beroende på vad som ligger över och under varandra, ungefär som lager fungerar i Photoshop. Jag brukar måla ett snabbt första lager för att sätta färgerna på ett ungefär och sedan gå in och jobba mer exakt med färgerna. Därefter hoppar jag lite fram och tillbaka mellan olika element.

Vadstena Slott, olja på linneduk, 136×102 cm, 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait